Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
07
nov

"Mijn voornaamste managementtool zit in mijn buik" Fons Leroy op de avondworkshop van Natural Leadership

Geplaatst door op in Leiderschap
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1919
 • 1 reactie
 • Afdrukken

Op 3 september organiseerde ik in de reeks "intieme" avondworkshops samen met Fons Leroy de workshop Road to Transformation. 

 

Hij ontving ons met een warm hart in het VDAB hoofdkantoor te Brussel. Met veel charme en gevoel voor humor vertelde hij ons wat er volgens hem verlangd wordt van de leider van morgen. En hoe hij dat in de praktijk brengt.

Wat mij raakte in zijn verhaal:

Kom buiten

"Kijk naar de buitenwereld en probeer de maatschappelijke stromingen te herkennen. Die stromingen zullen ook invloed hebben op jouw bedrijf. Door buiten te komen kan je beter inschatten wat er in de toekomst op je bedrijf gaat afkomen.

Vanuit een kritische analyse van de buitenwereld, kan je je eigen strategische visie formuleren."

Gebruik je buik als managementtool

"Ik heb eigenlijk geen echte management vaardigheden. Mijn voornaamste managementtool zit in mijn buik. Ik volg mijn hart en mijn buik in plaats van grote managementtheorieën."

Wees tegelijkertijd een sprinter en een marathonloper.

"Je moet wendbaar zijn om korte termijn uitdagingen te kunnen aangaan, maar je strategie moet ook voldoende krachtig en duurzaam zodat de samenleving er op lange termijn op vooruit gaat.
Is het voldoende om mensen een job te geven of moeten we maken dat mensen hun loopbaan zelf in handen nemen? Werk geven alleen is niet voldoende. Je moet mensen handvaten geven zodat ze zich duurzaam kunnen ontwikkelen waardoor ze met goesting langer zullen werken."

Geef zekerheid door waarden

"Mensen grijpen in tijden van onzekerheden terug naar waarden. Waarden geven mensen zekerheid. Als leidinggevende moet je het voorbeeld geven.
Zo is voor mij respect dat ik zelf werkzoekenden in mijn portefeuille neem. Ik neem de moeilijkste klanten. Bv ingenieurs van 55 die niet aan werk geraken ondanks het feit dat jobs voor ingenieurs knelpuntberoepen zijn."

Durf

"Ik vind dat men soms op politiek niveau te weinig moed heeft om dingen te veranderen in de arbeidsmarkt. Het is mijn taak als leidend ambtenaar om dat te durven zeggen in de pers. Ook als ik dan onpopulaire boodschappen moet brengen.
De arbeidsmarkt van morgen vraagt bijvoorbeeld dat iedereen inzetbaar blijft. Dan is het volgens mij beter om het ontslagrecht af te schaffen ten voordele van het tewerkstellingstrecht. We moeten investeren in een actief beleid (outplacement), niet in een passief beleid."

Maak je team sterk, niet jezelf

"Ik voldoe als leider niet aan de verwachtingen van ons eigen leiderschapsmodel. En ik vind dat ook niet erg. Je moet niet van jezelf verwachten dat je perfect bent. Je moet wel weten waar je zwaktes liggen en je dan laten omringen door mensen die je aanvullen. Zo krijg je een team waarin iedereen kan focussen op zijn sterktes, waardoor we als geheel wel voldoen aan ons leiderschapsmodel. Om dat te bereiken moet je je als leidinggevende kwetsbaar durven opstellen. Je moet maken dat je team sterk is, in plaats van dat je zelf sterk bent. Je bent God niet."

Voornaam cultuur

"Medewerkers zijn VOORNAAM. Noem ze daarom bij hun voornaam.
Empathisch vermogen is heel belangrijk. Het gaat altijd over mensen. Mensen zijn geen machines."

Dank je Fons, voor je waardevolle input en visie!

Nog meer tips voor de leider van morgen? Bekijk onderstaand fimpje.

Wil je er de volgende keer bij zijn? Blokeer alvast 17 februari 2015 in je agenda. In de reeks "intieme" avondworkshops rond persoonlijk leiderschap, engagement en zingeving op het werk is het na de succesvolle sessies met Frank Van Massenhove, Astrid De Lathouwer, Saskia Van Uffelen en Fons Leroy, de beurt aan Martine Tempels, Senior Vice President Telenet for Business

Schrijf je hier in op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden.

Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!
Leef vanuit je hart,
Ann.
www.naturalleadership.be

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Opinie Recensies Specials Tips
Ann Baeke heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Personen in deze conversatie

Reacties (1)

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon