Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
29
aug

Hoe kun je ziekteverzuim strategisch aanpakken?

Geplaatst door op in HR Software (E-HRM)
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3077
 • 6 reacties
 • Afdrukken

In het vorige artikel lag de nadruk op de het waarom van ziekteverzuim. Nu gaat het over het hoe. Hoe kun je ziekteverzuim strategisch aanpakken?

Wat is een verzuimbeleid?

In de praktijk komt het er op neer dat bedrijven de verzuimfrequentie en verzuimduur willen verminderen. Wij geloven hierbij dat bedrijven strategische maatregelen moeten nemen om zo de oorzaken (op de verschillende niveaus) en de hoge kosten van verzuim te kunnen aanpakken.

Hoe ziet een strategisch verzuimbeleid eruit?

Stap 1. Registratie

Om ziekteverzuim te kunnen verminderen moeten bedrijven onderzoeken wat de oorzaken van verzuim zijn. Hiervoor zul je ziekteverzuim in kaart moeten brengen. Daarnaast zul je moeten gaan analyseren wat de oorzaken zijn. Anders kun je het niet tegengaan.

Stap 2. Preventie

In realiteit hebben veel problemen rond ziekteverzuim te maken met de gezondheid van een medewerker. Mensen die veel bewegen, ontspannen zijn, een normale werkbelasting kennen en gezond eten zijn minder vaak ziek. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar.

Stap 3. Begeleiding

In de praktijk komt het nog te vaak voor dat een zieke medewerker wordt begeleid naar een spoedig herstel. Bijvoorbeeld aan de hand van een reïntegratieplan. Maar zou het niet zoveel mooier zijn wanneer jouw bedrijf individuele en groepsbegeleiding aanbiedt dat de algehele welzijn van een medewerker verbeterd? Kortom een beleid dat is gericht op het herkennen en aanpakken van de symptomen en oorzaken van verzuim en dat vanuit meerdere invalshoeken.

De medische invalshoek
Als bedrijf zou je impact op de leefstijl van jouw werknemers moet uitoefenen met een gericht gezondheidsaanbod. Tegelijkertijd zou je moeten waken over het feit dat elke afwezigheid ook medisch gerechtvaardigd is.

De technische invalshoek
Daarnaast zou je als bedrijf ook de werk- en organisatiekenmerken die de belasting en het ziekteverzuim van uw werknemers beïnvloeden moeten optimaliseren. De medewerkers zullen zich beter kunnen voldoen aan de hen gestelde eisen, zullen minder klachten ontwikkelen en bijgevolg minder afwezig zijn.

De gedragsmatige invalshoek
Ook kun je als bedrijf ervoor zorgen dat elke betrokkene zijn verantwoordelijkheid opneemt. Leer uw leidinggevenden aan hoe hun werknemers goed te motiveren en hun betrokkenheid te genereren en te behouden.

Online tools

Om ziekteverzuim tegen te gaan kun je onder andere online tools gebruiken. Hetzelfde geldt voor de strategische aanpak. De tool van Transparant Management doet dit door tegelijkertijd te werken rond interne communicatie, levenslang leren en samenwerken.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Opinie Tips
Nathalie Tornée heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Reacties (6)

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon