Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
13
okt

'Zichtbaar Beter Presenteren' zoals Brian Tracy

Geplaatst door op in Het Nieuwe Werken
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2093
 • 11 reacties
 • Afdrukken

Webinars presenteren is een specifieke vaardigheid waarbij je als spreker rekening moet houden met zowel online spelregels als camera basics. In haar boek 'Zichtbaar Beter Presenteren' wijdt auteur Hannie Mommers dan ook een compleet hoofdstuk aan de bijzonderheden van virtueel presenteren.

Dit zegt internationaal spreker en inspirator Brian Tracy over dit boek:

"This amazing book shows you how to use visuals to influence and persuade others to accept your message and make important changes in their business and personal lives."

Hieronder een fragment uit het boek waarin Hannie mij interviewt over het presenteren van een video of webinar.

Iedereen heeft een verhaal en iedereen heeft een publiek

Als eindredacteur en journalist liep ik ertegen aan dat er zoveel interessante verhalen waren en zo weinig zendtijd op tv. Met de snelle ontwikkeling van internet, social media en online tv kwam er ineens wel ruimte voor al die verhalen. Vandaag ondersteun ik als CameraTrainer experten, ondernemers en bedrijven om hun verhaal, kennis of ervaring effectief te communiceren met online video, webinar, bedrijfsjournaal of corporate tv.

Voor de productie van deze video's en live uitzendingen zijn er twee mogelijkheden: Je laat het professioneel maken en hiervoor werk ik nauw samen met een team van ervaren specialisten. Of je volgt een training waarin je leert om het zelf te doen. De meest laagdrempelige training is de Selfiedeo Training waarin je leert om zelf met je mobile een professioneel uitziende video te maken binnen de 60 minuten.

Video is de nieuwe powerpoint

Bij een keynote presentatie met publiek wordt video steeds vaker ingezet. Een goede video is kort en krachtig, houdt de aandacht vast, is relevant, kan een bepaald standpunt illustreren of discussie uitlokken met het publiek. Zelf gebruik ik video graag om de buitenwereld in de zaal te brengen met bijvoorbeeld een case study, het verhaal van een ervaringsdeskundige of een interview met een internationaal expert.

Bij een webinar is het nog veel belangrijker om de aandacht vast te houden. Je publiek zit aan de computer en is snel afgeleid door inkomende mails en social media berichten. Afwisseling en interactiviteit zijn dan ook een must. De juiste videostijl inzetten op het juiste moment kan wonderen doen. Zo doe ik zelf graag de verwelkoming, q&a en conclusie in talking head stijl (spreker in beeld). Voor de body van mijn presentatie gebruik ik bijvoorbeeld een powerpoint slideshow, video of animatie.

Zo maak je van je powerpoint een video

Een grote valkuil voor webinarpresentatoren is en blijft een foute powerpoint. Hou er rekening mee dat een webinar door veel deelnemers in een klein venster of op een klein scherm wordt gevolgd. Ook kan de kwaliteit van de internetverbinding de scherpte en het contrast verminderen. Zo wordt de traditionele 18pt voor Powerpoint al snel onleesbaar. Maak je lettertype zo groot mogelijk en beperk je tekst tot sleutelwoorden of één korte zin per slide. Zorg voor contrast tussen achtergrond en tekst. Maak gebruik van foto's en maak ze schermvullend. Kies voor 16:9 formaat als je de webinar replay wil beschikbaar maken op Youtube of Vimeo. 

Leuke video's gaan viraal

De allerleukste ijsbrekers vind ik de video's die gemaakt worden met acteurs. De do's & don'ts, de makeovers, de voor en na's... waar met een humoristische ondertoon en lichte overdrijving een herkenbare situatie wordt neergezet. Ook (whiteboard) animaties kunnen heel verfrissend uit de hoek komen. Dit zijn ook vaak de video's die viraal gaan op social media.

Tips Top 3

Mijn belangrijkste tips zijn

• Zet video doelgericht in
• Maak het interactief
• Hou het kort en krachtig

Sandra De Milliano is hoofdredacteur van HRDtv en CameraTrainer. Twintig jaar geleden begon ze haar carrière op de VRT Nieuwsredactie waar ze o.a. heeft meegewerkt aan het VRT Journaal en het duidingsmagazine terZake. Als freelance eindredacteur en journalist werkte ze samen met verschillende zenders in binnen- en buitenland zoals NOS, de feel-good zender Vitaya, SBS, EBU en de business-zender KanaalZ. Als TrainingVideoCoach en CameraTrainer ondersteunt Sandra executives en experten bij het doelgericht inzetten van video en webinar in learning & communicatie.

© een fragment uit 'Zichtbaar Betere Presenteren', een interview met Sandra De Milliano door Hannie Mommers

'Zichtbaar Beter Presteren' zoals brian tracy

Beelden vertellen meer dan woorden. De juiste beelden kunnen je verhaal ondersteunen en versterken. Slecht gekozen beelden scheppen verwarring en laten je boodschap de mist ingaan.

Met haar boeken wil Hannie de lezers bewust maken van een goede vormgeving. Tegelijkertijd krijg je heel wat praktijktips voor het maken van een goede powerpoint, website, boek of visitekaartje. Lees meer  

Ontdek tijdens een gratis webinar hoe ook jij video en webinar effectief kan inzetten om zichtbaar beter te presteren. Schrijf hier in 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Opinie Recensies
Auteur van diverse boeken, whitepapers en video's rond de thema's high-impact learning, selfiedeo, blended learning en trainingvideo, train de toptrainer, cameratraining, selfiedeo, WellBusiness ...

Reacties (11)

Laad vorige reacties
Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon