Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
18
mrt

Hoe u van telewerken wél een succes maakt!

Geplaatst door op in Het Nieuwe Werken
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2955
 • 6 reacties
 • Afdrukken

Kritiek. "Telewerken verkleint de files niet". "Meer verzuim in landschapskantoren". Het waren twee in het oog springende koppen de afgelopen week, respectievelijk in De Standaard en Intermediair. Koren op de molen van de sceptici van telewerken. De leidinggevenden met een voorkeur voor "management by control & demand" wrijven zich genoegzaam in de handen. Misschien ook wel in uw organisatie?

Wie ben ik om bovenstaande stellingen te ontkennen? Het is ongetwijfeld de realiteit in sommige bedrijven en bij talrijke individuele personen. Ik zie er evenmin een complot in van behoudsgezinde organisaties. En Marissa Mayer, de CEO van Yahoo, die met één pennentrek een einde stelde aan het telewerken in haar bedrijf, zit er vast voor niets tussen.

Vakkundig maatwerk.

Een dosis nuance en advies zijn absoluut op hun plaats. Als u van telewerken een écht succes wil maken, volstaat het niet dat uw mensen eenvoudigweg 1 of 2 dagen per week in hun thuiscocon functioneren. Evenmin door letterlijk alle muren neer te halen en de open kantoorruimte te laten zegevieren.

Elke persoon is uniek. Sommigen tekenen briljante prestaties op als ze zich letterlijk afzonderen van de wereld. Anderen hebben externe prikkels nodig om tot actie over te gaan. Ik raad dus aan om niet elk persoonslid de vrijheid te geven om op afstand te werken. Bouw voorafgaandelijk een procedure in die de persoonlijkheid en het performantieprofiel van de medewerker grondig screent. Dit is een duo-taak voor HR en de lijnmanager. Er bestaan vandaag diverse kwalitatieve tools om in kaart te brengen of iemand geschikt is om op afstand te werken en zelfs de frequentie ervan te bepalen.

U komt dus tot een maatoplossing, naargelang de persoon, de functie en de afdeling. Dit staat weliswaar haaks op het collectieve recht dat vakorganisaties op telewerken kleven. Door echter iedereen de kans te bieden om de selectieprocedure aan te vatten, stelt u het onderzoek democratisch open, zonder garantie op een telewerkticket.

Nieuw Werken = Nieuw Leiderschap.

In het artikel in Intermediar zijn achtergrondlawaai en ander storend geluid de boosdoeners die leiden tot stress, beperkter concentratievermogen en dalende productiviteit. Sloop dus als bedrijf niet zomaar alle muren of snij niet te diep in het weefsel van kantooroppervlakte. Mensen hebben nog steeds nood aan privacy. Enkele aparte, afgesloten ruimten zijn een must. Praatjes en ad-hoc vragen stelt u niet naast de werkplek van de medewerker (zelfs niet al fluisterend), maar doet u in de daarvoor bestemde gesprekshoekjes. Werken in open kantoor vergt dus een zekere discipline en verbale hygiëne. Daar maakt u best enkele vuistregels voor op die iedereen kent en begrijpt. En reken niet op de leidinggevende om ze te doen respecteren. Die leidinggevende werkt immers ook soms thuis ☺ Het Nieuwe Werken gaat hand in hand met Nieuw Leiderschap: een gedeeld leiderschap, elke medewerker neemt z'n verantwoordelijkheid op. Dus ook om de volumeknop lager te draaien.

Zoek dus professioneel advies bij vakmensen.

Naast impact op productiviteit, creativiteit, verzuim, kantoorruimte, heeft telewerken zeker een positieve impact op retentie. Daarover later meer. Alleen dit: kent u de kost van een wervings- en opleidingsproces van een nieuwe medewerker omdat een andere uw bedrijf verliet?
Wanneer u in uw bedrijf dus start met Het Nieuwe Werken, laat u zich best adviseren en begeleiden door professionals. Laat u niet louter beïnvloeden door de flarden van de verfrissende wind die door ons bedrijvenlandschap waait.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Opinie
gertverlinden.wordpress.com
Recentste berichten van auteur

Reacties (6)

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon