Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
03
okt

Heb jij last van ochtendstijfheid en stramme gewrichten? Deel 1: de oorzaken

Geplaatst door op in Het Nieuwe Werken
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 9283
 • 7 reacties
 • Afdrukken

De artikels van deze maand en volgende maand gaan over gewrichts- en auto-immuunziekten en voeding.

In dit eerste deel kijken we naar de oorzaken. Hoe komt het dat die ziekten zich ontwikkelen op een steeds jongere leeftijd in een welvaartmaatschappij?

Volgende maand zullen we gaan kijken wat je zelf kunt ondernemen om preventief te werk te gaan en indien je jammer genoeg een gewrichtsziekte of een auto-immuunziekte hebt, wat je kan doen om je pijn te verlichten zonder onmiddellijk naar de pijnstillers te grijpen.

Op een morgen word je wakker en merk je dat bijv. je vingers niet zo soepel bewegen als anders, of dat je nek wat stijf is. Na een minuutje beweegt alles weer normaal en sta je verder niet meer bij stil. Na een jaar of langer maak jij bij jezelf de opmerking dat "deze laatste tijd" je regelmatig wat last hebt van stramme gewrichten. Je gaat niet naar de dokter, want "het is de leeftijd, hé". Toch, is dat niet zo. Het heeft niets met je leeftijd te maken als je nog maar pas in de veertig of in de vijftig bent!

Ochtendstijfheid en stramme gewrichten zijn eerste tekenen dat je op korte of latere termijn je manier van leven zal moeten veranderen. Gewrichtsziekten zoals reuma, artrose, artritis, fibromyalgie, enz. zijn chronische welvaartziekten die met veel pijn gepaard gaan. In het algemeen worden meer vrouwen getroffen door deze ziekten dan mannen. Jammer genoeg zien wij ook de tendens dat meer en meer jonge mensen met deze ziekten te kampen krijgen.

Vooraleer naar de pijnstillers te grijpen, kan je zelf al veel doen om je pijn te verlichten en de evolutie van deze chronische- en ouderdomsziekte te vertragen. Natuurlijk hoef je niet te wachten totdat je stramme en pijnlijke gewrichten hebt, om de tips die ik je meegeef, toe te passen.

Vooraleer te weten wat je kunt doen, dien je eerst te weten wat de oorzaken zijn. We spreken veel over de stress die in onze maatschappij heerst, maar we vergeten dat er meer is dan de stress op het werk of de stress die je hebt wanneer je kinderen jengelend aan je rokken hangen en dat je tergelijkertijd zit te denken aan alles wat nog gedaan moet worden tegen x-tijd.

Er bestaan 4 typen stressoren die ontstekings- en auto-immuunziekten in de hand werken, zijnde:

 • -Chemische stressoren
 • -Fysische stressoren
 • -Microbiologische stressoren
 • -Psychosociale stressoren

Een korte uitleg wat deze verschillende stressoren inhouden

Chemische stressoren

- (mee)Roken is een belangrijk risicofactor voor artritis
- Lucht- en milieuvervuiling
- Overgewicht door ondervoeding
- Voedingstekorten (vitaminen, mineralen, spoorelementen, vezels)
- Te veel snelle koolhydraten (snelle suikers) t.o.z. van volwaardige koolhydraten

Fysische stressoren

- Lokale overbelasting door bijvoorbeeld een repetitieve beweging. Denk maar aan de muisarm van de kantoorbediende ; de violonist die gedurende uren zijn viool op een onnatuurlijke wijze vasthoudt ; de danser of de atleet die steeds dezelfde beweging maakt om zijn beweging tot in de perfectie uit te voeren
- Overgewicht is zeer belastend voor je gewrichten

Microbiologische stressoren

Chronische virale of bacteriële infecties

Psychosociale stressoren

Stress is een grote boosdoener die DNA schade veroorzaakt in je immuun cellen. Gewrichtsklachten die tot een chronische ziekte geleid hebben, is een auto-immuunziekte.
Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat yoga en ontspanningsoefeningen helpen om de stressreacties van je lichaam te verminderen bij psychische stressoren. Dat leidt dan weer tot minder pijn in je gewrichten.

Sommige stressoren heb je niet zo direct in de hand. Ik denk daarbij aan lucht- en milieuvervuiling (licht- en lawaai overlast, bodemarmoede, watervervuiling). De ene mens is er daar gevoeliger aan dan een ander, maar het feit is dat het voor niemand een gezonde omgeving is.

Gelukkig zijn er een aantal stressoren waar je wel vat op hebt waardoor je de evolutie van je ziekte kunt vertragen, of nog beter, de ziekte vermijden. Er zijn 6 stappen die je kunt ondernemen. Daar zullen wij er volgende maand over hebben.

Heb je hulp nodig om je te ontspannen zonder zelf iets te doen? Je kan bij Huis van Eden terecht voor Reiki. De Reiki sessies helpen je eveneens om minder pijn te lijden en om de neveneffecten van je medicaties te verminderen

Heb je begeleiding nodig bij een psycho-emotioneel thema, dan kan ik je verder op weg helpen met healing en yogatherapie.

Voor meer uitleg en om een afspraak te maken, ga naar www.huisvaneden.be

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Opinie
Op 19-jarige leeftijd kwam ik voor het eerst in contact met yoga en sindsdien heb ik de waarde ervan dag na dag mogen ervaren. Het is een mooie “tool” die mij geholpen heeft om van mijn zwakte mijn sterkte te maken, namelijk mijn grote gevoeligheid.

In 2002 begon ik met kinderyogalessen te geven en later ben ik yogalessen gaan geven aan volwassenen en senioren. Vrij snel merkte ik dat ik met yoga helende resultaten bereikte. Daarom ben ik me verder gaan verdiepen in het therapeutisch aspect.

Ik ben in het bezit van door de Staat erkende diploma's voor Biorelaxatie, Massage en Creatieve Therapie met specialisatie Aandachtstherapie. Aandachtstherapie staat voor relaxatie, visualisatie en helende meditatie.
Verder ben ik ook Master Instructor voor Integrated Energy Therapy (I.E.T.) en Meester in Reiki.
Sinds een paar jaar werk ik nauw samen met verschillende psychotherapeutenpraktijken als creatief- en yogatherapeut.

Regelmatig worden er ademhalings- en meditatie reeksen gegeven die allen een helend effect hebben. De yogatherapie en reiki sessies worden steeds op afspraak gegeven. Je kan om een afspraak vragen via het contact formulier op www.huisvaneden.be

Reacties (7)

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon