Menu

Stef Borremans is managing partner bij Capeus, een adviesbureau op vlak van employee engagement (medewerkersbetrokkenheid). www.capeus.com/home_nl

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
02
mei

Over de zin en onzin van employee assistance programs (EAP) en aanverwanten

Geplaatst door op in Employee Engagement
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 4143
 • 17 reacties
 • Afdrukken

Heel wat bedrijven hebben vandaag een zogenaamd employee assistance program (EAP). Op basis daarvan kunnen medewerkers (confidentieel) beroep doen op gratis diensten bij problemen als stress, burnout, depressie, conflicten op het werk, pestgedrag, enz.

Wellicht zetten veel van die bedrijven zo een programma op uit oprechte bekommernis met het welzijn van hun personeel, maar ik stel me als analytische geest de vraag of hier de oorzaak aangepakt wordt of een symptoom. Met andere woorden, als je dan toch investeert, steek je je geld dan in een oplossing of in een pleistertje op de wonde.

Werk/privé balans

Waarom hebben mensen moeite met de werk/privé balans? Waarom moeten we steeds maar meer dingen gaan uitbesteden zoals schoonmaken, strijken, eten maken, boodschappen doen, onze kinderen opvoeden, ...?

Flexibele uren, telewerken, glijtijd, ... Worden we hier gelukkiger van? Vermindert dit onze stress? Blijkbaar niet.

Meer doen met minder

We moeten ieder jaar weer opnieuw meer doen met minder (hoewel ik geen enkele CEO ieder jaar 10% van zijn inkomen zie inleveren om nog harder te werken of nog meer verantwoordelijkheid te nemen).
We krijgen flexibiliteit, maar als puntje bij paaltje komt leveren we meer en meer van ons privéleven in door 24/7 beschikbaar te zijn via smartphone en andere communicatietools.

Welke boodschap stuur je met dergelijke programma's naar je personeel?

• Als je bij ons werkt ga je alle psychologische hulp die je kunt krijgen, goed kunnen gebruiken.
• We stellen onredelijke eisen en vroeg of laat heb je een psycholoog nodig.

We nemen onze stress mee naar huis. Dat heeft een negatieve invloed op de relatie met onze partner en op het gedrag van onze kinderen op school. Studies bewezen in deze een duidelijk verband. Stress beïnvloedt onze gezondheid en veroorzaakt burn-out of depressie.

Het zijn allemaal goed bedoelde maar in essentie zinloze pogingen om mensen aan te trekken en te behouden.

Betere manier?

Er is een betere en meer duurzame manier om stress te reduceren, medewerkers te motiveren en te behouden. Enkele tips op een rij:

1. Beloon teamwerk (samenwerking) in plaats van individuele prestaties. Mensen zijn immers biologisch geprogrammeerd om samen te werken.

2. Creëer een veilige werkomgeving. Niet enkel fysiek veilig maar vooral mentaal veilig. Een werkplek waar je problemen kunt signaleren zonder bang te moeten zijn voor de gevolgen. Waar je je niet moet afvragen welke 10% van het personeel dit jaar mag vertrekken. Waar je geen ogen op je rug moet hebben.

3. Work smarter, not harder. Alles heeft een grens. Het is tijd om in te zetten op slimmer werken ipv harder werken. Beloon innovatie en creativiteit.

4. Geef echte flexibiliteit aan je werknemers. Wat telt zijn de resultaten, niet? Waarom zou iemand op kantoor moeten aanwezig zijn om zijn/haar werk te doen. Omdat de manager dan beter kan controleren? Is dat nodig? Voor de meeste kenniswerkers maakt het niet uit waar en wanneer ze hun werk doen. Zo lang de resultaten er op tijd zijn...

Wat doet uw bedrijf? Symptomen bestrijden of de oorzaak aanpakken?

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Opinie

Stef Borremans is managing director van Kataro, en biedt tijdelijke oplossingen in interne communicatie. (www.kataro.be)
Daarnaast is hij ook partner in Capeus, een adviesbureau op vlak van employee engagement (medewerkersbetrokkenheid). www.capeus.com

Reacties (17)

Laad vorige reacties
Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon