Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
24
sept

Een aantal voorbeelden van interne communicatie

Geplaatst door op in Communicatie
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5508
 • 7 reacties
 • Afdrukken

Het verschil tussen externe en interne communicatie hoef ik jullie niet uit te leggen. Daarom wil ik jullie graag uitleggen hoe ik naar interne communicatie kijk aan de hand van een aantal voorbeelden.

Interne communicatie binnen bedrijven

Interne communicatie is enorm belangrijk binnen bedrijven. Ik geloof dat interne communicatie voor verbondenheid zorgt tussen medewerkers. Met de nodige processen kunnen zij efficiënt en effectief met elkaar communiceren, bedrijfsdoelstellingen worden behaald en een hogere omzet worden gerealiseerd. Kortom die verbondenheid leidt tot bijvoorbeeld tot een hoger engagement van medewerkers of tot lager ziekteverzuim (zie hieronder).

Maar wat is het dan? Een aantal voorbeelden

Je zou interne communicatie kunnen uitleggen als het beschikbaar maken, doorgeven en ontvangen van informatie voor en door medewerkers en het bedrijf waarvoor je werkt. En dat kan via verschillende schriftelijke media, mondelinge communicatie of handige tools.

Hier zijn dus voldoende voorbeelden over te bedenken. Denk maar aan vergaderingen met het team of departement, een kort werkoverleg met een collega, een interne opleiding of een welkomstdag voor nieuwe collega's, een ondernemingsraad, een gesprek met een collega in de lift of het koffieapparaat, verschillende formulieren die door de medewerkers moeten worden ingevuld, een post-it van een collega op je computer enzovoort.

CASE: Interne communicatie en ziekteverzuim

Bedrijven met een ziekteverzuimbeleid kennen minder ziekteverzuim. Een indirecte oorzaak hiervan is dat deze bedrijven werken aan hun interne communicatie. Om het ziekteverzuim immers strategisch aan te pakken moeten er verschillende departementen en diensten met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld de bedrijfsarts die overlegt met de HR manager over de acties voor een bepaalde medewerker. Kortom samenwerken is met elkaar communiceren.

Welke andere voorbeelden van interne communicatie kun jij nog bedenken? Waar loop jij tegenaan bij interne communicatie? Wellicht dat wij jullie kunnen helpen!

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Cases Opinie
Nathalie Tornée heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Reacties (7)

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon