Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
15
sept

Wat vertelt jouw speelgoed over jouw interesses en vaardigheden?

Geplaatst door op in Coaching & Training
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1933
 • 5 reacties
 • Afdrukken

Er zijn een heleboel dingen waar je goed en niet goed in bent. De crux is achter die dingen komen waar je goed in bent, die je graag doet én die je mag of kunt doen binnen jouw werkomgeving! Lees in dit artikel hoe je jouw interesses en vaardigheden onder de loep kunt nemen.

Wat speelgoed jou verklapt?

Iemands speelgoed verklapt veel. In die zin vertelt speelgoed veel over jou als persoon. Dat is een reden waarom wij bij My Future Works regelmatig aan de coachee vragen waar zij mee speelden toen zij jonger waren. Wie jij als persoon bent heeft natuurlijk ook invloed op jouw persoon in een werkcontext. Zo moet je een richting kiezen en kiezen is vaak verliezen. Iemand die bakker wil worden, kan op latere leeftijd vaak geen architect meer worden (uitzonderingen daargelaten). Maar wat heeft speelgoed te maken met jouw interesses en vaardigheden?

Waar ben je goed in?

Veel mensen kunnen de vraag 'waar ben je goed in?' niet direct beantwoorden. Soms is dat valse bescheidenheid, maar in de meeste gevallen weet men echt niet waar men goed in is. Dat is zonde. In die zin dat je op deze manier nooit in je talenten wordt ingezet en dat vergroot weer de kans op negatieve zaken zoals een burn-out, een bore-out en stress. Het speelgoed waar je als kind mee speelde, heeft vaak (in)direct invloed op de dingen waar je wel of niet goed in bent. Kijk maar eens naar deze lijst:

Waar ben je goed in

Voorkomen versus genezen

Als je niet de idee hebt dat je iets doet wat je leuk vindt, waar je geïnteresseerd in bent of waar je goed in bent, dan gaat vroeg of laat het schoentje wringen met alle gevolgen van dien. Voorkomen is in dezen beter dan genezen. Maar hoe weet je of dit wel of niet op jou van toepassing is?

Wat schrijft de theorie?

De theorie leert ons dat mensen, waarbij het schoentje niet of al heel snel bij gaat wringen, goed weten wat ze graag doen en waar zij goed in zijn. Vaak zijn dit mensen die professionele hulp, zoals een jobcoach, hebben ingeschakeld of op eigen houtje onderzoek hebben gedaan. Al is deze laatste groep eerder klein.

Wat zegt de praktijk?

De kans bestaat dat jouw schoentje wringt of begint met wringen. Dus hoe maak je jouw schoenen passend? Een oplossing kunnen we zoeken in de praktijk. We hebben verbluffende resultaten opgemerkt met de coachees van onze jobcoaches. Men ziet vaak al na een aantal uur loopbaancoaching en dito oefeningen in, dat men niet op de juiste plek zit, dat men niet de rol bekleedt en/of dat men niet werkzaam is binnen de ideale organisatie.

Wat zijn je interesses?

Een reden waarom dit gebeurt is omdat de coaches je helpen achterhalen wat je interesses zijn. Je interesses vertellen, net als je speelgoed, veel over je professionele carrière. Als je, in een voorbeeld, enkel geïnteresseerd bent in sport en muziek en je werkt als boekhouder in een groot consultancybureau, dan weet je dat het schoentje zou kunnen gaan wringen.

Wat zijn je sterkste vaardigheden?

Een andere reden is omdat dezelfde coach je helpt achterhalen wat je vaardigheden zijn. Als je weet wat je als kind graag deed, waar je interesses liggen en waar je goed in bent, dan begint vaak het echte werk pas. Het is immers niet eenvoudig om van de éné op de andere dag van werk te veranderen. Het is echter de rol van een jobcoach om je in dit proces zo goed mogelijk te begeleiden, met voldoende voorbeelden en mogelijkheden af te komen en een plan van aanpak te maken.

Wringt jouw schoentje?

Loopbaanbegeleiding helpt je te onderzoeken waar je interesses liggen en wat jouw sterke vaardigheden zijn. Zo kun je van jouw loopbaan jouw droombaan maken. Het unieke aan de jobcoaches van My Future Works is dat zij een positieve benadering hebben. Zo gaan zij aan de slag met jouw sterke punten en natuurlijke interesses. Hiervoor gebruiken zij een werkboek en tal van oefeningen. Dankzij de loopbaancheques kun je op een goedkope manier kennismaken met een jobcoach bij jouw in de buurt. Voor meer informatie: www.myfutureworks.be.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Opinie
Redactie HRCommunity België heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Personen in deze conversatie

Reacties (5)

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon