Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
17
nov

Stressfactoren voor beelddenkers op het werk: aanpassen = verlies van talent

Geplaatst door op in Coaching & Training
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2396
 • 5 reacties
 • Afdrukken

Dit is het tweede artikel in een reeks over stressfactoren bij beelddenkers op het werk.

Waar floreert de beelddenker?

Laat ons even teruggaan naar het voorbeeld van de callcenter medewerker uit het eerste artikel. Een beelddenker in een klassiek call center, krijgt vroeg of laat problemen.
Deze medewerkers gaat zich voortdurend moeten aanpassen aan een omgeving of denkstijl die niet zijn voorkeur heeft, namelijk het werken in een strak procesgestructureerde omgeving met routineactiviteiten. Deze job spreekt zijn natuurlijk talenten weinig of niet aan.

Alle energie van deze medewerker gaat naar voor deze persoon aangeleerde vaardigheden. Vaardigheden waarin je hoe dan ook nooit een uitblinker zal worden omdat het voor deze persoon aangeleerde vaardigheden blijven. Terwijl iemand die deze competenties als zijn natuurlijke talenten heeft, hier zonder veel inspanning resultaat gaat behalen. Het kost deze persoon geen moeite om succesvol te zijn.

Werkt deze beelddenker in het call center van een pechverhelpingsdienst, dan zitten er nog steeds vaste werkprocedures en routine activiteiten in deze job. Maar ze zijn aangevuld met „maatwerk" oplossingen die beter aansluiten bij de voorkeur manier van werken van een beelddenker. Om de gepaste oplossing te vinden voor complexe klantenproblemen, dient deze medewerker beroep doen op zijn creativiteit en ervaring. Het is vaak nodig om kennis en informatie uit diverse domeinen samen te brengen tot een nieuwe oplossing. Dit is waar beelddenkers in uitblinken omdat dit natuurlijke kwaliteiten van beelddenkers zijn.

numentum batterij en beelddenkerstalenten

Talenten geven energie en laden je persoonlijke batterij op, je energie voorraad neemt toe.Terwijl werken met aangeleerde vaardigheden, extra energie kost. Een aangeleerde vaardigheid, de naam zegt het zelf, dit blijft iets wat jij van nature niet kan. Ieder van ons heeft verschillende talenten. Wat een aangeleerde vaardigheid is voor de ene persoon, is een natuurlijk talent voor een andere medewerker. 

continu aanpassen leidt tot verlies van talenten


Aanpassen aan processen die niet bij je passen, werken met aangeleerde vaardigheden, het vraagt van een medewerker extra moeite en energie. Hoe beter je hierin wil worden, hoe meer energie je hiervoor nodig hebt. Je kan een goed basiskennis voor deze vaardigheid ontwikkelen, maar je zal hoe dan ook nooit een uitblinker worden ondanks je harde werken.

numentum batterijen en beelddenkerstalenten

Ieder van ons heeft een beperkte hoeveelheid energie. Stel dat we je persoonlijke energie voorraad voorstellen als een oplaadbare batterij.
Als een persoon zichzelf altijd en overal dient aan te passen, put hij zichzelf op de lange duur volledig uit. Het kan zo uitputtend zijn, dat je je natuurlijke talenten volledig verliest omdat de energie ontbreekt om nog iets anders te doen na een lange werkdag. Je medewerker werkt letterlijk in het rood wat zijn energievoorraad betreft.
Wees je als leidinggevende bewust dat aanpassen energie kost, waardoor burn-out en extra stress op de loer liggen.

Het goede nieuws is dat de persoonlijke energie voorraad hernieuwbaar is, maar hiervoor dient actie te ondernomen te worden. Je kan je energievoorraad zelf aanvullen door te werken met je talenten. Die dingen waarin jij uitblinkt zonder dat het je veel moeite kost.

Stimuleer je medewerkers om met hun talenten aan de slag te gaan. Bewaak mee de balans tussen taken waarvoor je medewerkers hun talenten kunnen inzetten en activiteiten waarvoor ze aangeleerde vaardigheden gebruiken. Op deze manier voorkom je mee dat hun batterijen leeglopen.

We staan er allemaal te weinig bij stil, maar met een lege batterij, heb je zelfs de kracht niet meer om iets te doen wat je graag doet. Om te werken met je talenten. Bijgevolg kan je je batterij niet meer opladen ! Je zet de deur wagenwijd open voor stress, burn-out en andere fysieke klachten.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Opinie Tips
Saskia Smet heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Personen in deze conversatie

Reacties (5)

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon