Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
06
mrt

Jouw favoriete tool – of die van je collega?

Geplaatst door op in Change Management
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2537
 • 4 reacties
 • Afdrukken

Al opgemerkt? Waar jij liefst een maagdelijke excel sheet opent en een frisse nieuwe template aanmaakt om die planning op papier te krijgen, zal jouw collega een mind map ontwerpen en daar zijn ding in doen. Hoe komt dat toch, zo'n verschillende aanpak? En is het beter voor het ene of het andere te gaan?

Het antwoord op de 1e vraag is: karakter, talent en goesting tezamen.
Het antwoord op de 2e vraag is: neen. Als het maar klopt maar het antwoord op de 1e vraag.
Speelgoed

Iedereen is anders

Iedereen heeft zijn eigen aard, zijn eigen talenten en zijn eigen persoonlijke voorkeuren om dingen al dan niet te doen en die dan op een bepaalde manier aan te pakken. Al in de kindertijd zie je dit: het ene kind vindt schaken leuker dan voetballen, maar tekenen ook wel heel fijn. Het andere haat de crea-namiddagen van de scouts, vindt Lego spelen juist wel heerlijk en is een geboren toneelspelertje. Deze spelvoorkeuren weerspiegelen de aard van het beestje (zijn) en meteen ook het potentieel (vermogen tot kunnen) én daarbovenop de intrinsieke motivatie (willen).

Vele eieren te leggen

De combinatie van alle voorkeuren voor bepaald kinderspel, activiteiten, interesses en speelgoed tussen 4 en ca. 12 jaar, geeft een heel precies beeld van wat deze volwassene in spe aan dikke (gemiddeld zo'n 6 tot 9!), halve én kleine eieren te leggen zal hebben. Sterke KernTalenten voelen inderdaad aan als dikke eieren die moeten gelegd worden. Dagen blijven rondzeulen met die volle buik zonder kans 'je ei' (eigenlijk dus zo'n 6-9 per dag!) te leggen, bezorgt je daarom buikpijn.

Een plastisch chirurg, een beeldhouwer en een juwelenontwerper die gek zijn op hun job, delen hun voorliefde voor het maken van allerlei, in hun jonge kinderogen als 'mooi' bestempelde dingen met zowat alles wat voorhanden was. Kleurige steentjes, gekleurde eindjes wol, stukjes stof, pareltjes, pen en papier, kleurverf, enz. – alles wat voor hun creatieve geest kon dienen om iets te maken dat 'mooi' was. Dat lukte vaak wel en soms niet, of omgekeerd – althans: in de ogen van een volwassene. De competentie ontbrak immers vaak nog. En die krijg je maar door scholing en/oefening.

Volwassen kinderen

Eens volwassen, zal deze behoefte om 'mooie dingen te maken' zich doorzetten. Dan zien we bv. dat onze collega het heerlijk vindt de templates een kleurtje te geven, een mooie vorm te ontwerpen, een powerpoint presentatie wat flashier te maken, zichzelf altijd mooi op te maken, of andere dingen te doen die in jouw ogen misschien wel totaal onzinnig zijn... Ben jij dan toevallig een controlerende baas met behoefte aan macht, impact en controle en word je niet gehinderd door al te veel empathie? Dan zal je mogelijks proberen je medewerker diets te maken dat al dat 'mooie-gedoe' niet belangrijk is en trachten hem dit af te leren. En kom je er na verloop van tijd achter dat dit vergeefse moeite blijkt...

Je kan de wezenlijke aard van een mens niet veranderen, net zomin als de kleur van zijn ogen. Veranderen? Ja - in de zin van evolueren, bijleren, ontwikkelen, ontplooien, enz.
Veranderen? Neen - in de zin van karakter, aard, persoonlijkheid, enz.
Jouw favoriete tools zullen dus vaak niet dezelfde zijn, al zeker niet allemaal. Vraag het maar eens...

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Opinie
Danielle Krekels heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Reacties (4)

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon