Menu

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Kennisdomeinen
  Kennisdomeinen Toont een lijst met kennisdomeinen op HRcommunity
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die gebruikt zijn op HRcommunity.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar uw favoriete blogger op HRcommunity
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
20
aug

Competenties verkleinen de afstand tussen werkgevers en werkzoekenden

Geplaatst door op in Arbeidsmarkt
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1086
 • 1 reactie
 • Afdrukken

Het aanwerven op basis van competenties is in opmars. In de gepubliceerde vacatures en cv's op de website van VDAB kunnen werkgevers en werkzoekenden competenties aangeven. 80% van die vacatures en 65% van die cv's bevatten, naast de traditionele diploma-opsomming, gescoorde competenties die meer kansen biedt om het geschikte profiel aan een vacature te koppelen. De meest ingevulde competentie in de gepubliceerde vacatures is 'een team coördineren' en 'de voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen plaatsen'.

Door de klemtoon te leggen op de verworven competenties hebben zowel de werkgever als de werkzoekende meer mogelijkheden om tot een betere en kwalitatievere match te komen.
Voor de werkgever betekent dat er meer profielen in aanmerking komen om de geschikte kandidaat te vinden.
Voor de werkzoekende worden bepaalde beroepen minder vreemd en kan hij meer vacatures in overweging nemen dan enkel op basis van zijn diploma.

Gedelegeerd bestuurder VDAB Fons Leroy: "Selecteren op basis van competenties heeft als voordeel dat je niet enkel rekening houdt met een diploma. Stel dat een werkzoekende leerkracht aan de slag wil gaan als commercieel bediende, dan leidt een pure diploma-matching tot geen enkel resultaat."

Terwijl misschien wel 60% van de competenties van iemand wel overeenkomen met het profiel van deze functie. Ook de competenties opgedaan tijdens ervaringen in een vakantiejob, vrijwilligerswerk of in een andere sector kunnen op die manier gevaloriseerd worden. Daarom is het belangrijk dat zowel werkzoekenden als werkgevers bewust worden van het belang van competenties en deze ook onderstrepen in hun cv's en vacatures. VDAB stimuleert dat niet alleen heel sterk bij sollicitanten en werkgevers, maar bieden hen daar ook handige toepassingen voor aan.

Unieke toepassing COMEET:
Om het competentiegericht matchen uit te werken heeft VDAB samen met de SERV de tool Competent ontwikkeld: een competentiedatabank waarin alle beroepsactiviteiten met hun kunde- en kennisgegevens beschreven worden. Deze competentiegegevens heeft VDAB omgezet in de databank COMEET die de Competent-gegevens vertaalt om profielen te matchen met vacatures. Zo legt COMEET verbanden tussen gelijksoortige competenties in verschillende beroepen.
Met deze toepassing loopt VDAB voorop in Europa.

VDAB wil dan ook met enkele campagnes -filmpje 'vakantiewerk', advertentie Oog voor detail, doosje werkgevers- jongeren en werkgevers sensibiliseren rond het invullen van 'sterke punten' in cv's en in vacatures.

Meer informatie:
Shaireen Aftab, Woordvoerder

E-mail: shaireen.aftab@vdab.be

Tel 0486 951 449

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Opinie
Shaireen Aftab heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Personen in deze conversatie

Reacties (1)

 • Gast - baby

  Owning Rado replica watches is proven to be a investment. As many say, if you choose a replica watches then you will get what you paid for, and even more. The quality of Rado replica watches speak for themselves. replica watches sale are very reliable and accurate in time keeping. Many people hold the wrong opinion that, all the rolex replica are in the low quality. They don't know that hublot replica sale are well-known not only for their price but also for their quality. rolex replica uk have various styles and designs as the real. Simple designs like fake breitling are suitable for people with classic tastes. Sporty designs of replica Rado Original and replica Rado Sintra suit the active personality of athletes.

Wat is jouw mening?

Partners

Social Media

linkedin-icontwitter-icon